Huwelijk: tot de schulden ons scheiden?

mains avec des alliances

Alle schulden aangegaan door één van de gehuwden met het oog op het huishouden, zijn gemeenschappelijk. Maar je hoeft de professionele schulden van uw echtgenoot niet te dragen. Het is altijd beter om een huwelijkscontract op te stellen om je vermogen te beschermen.

In België leidt een huwelijk tot rechten en plichten tussen de echtgenoten, zoals de onderhoudsplicht. Maar wat kan een partner doen als de ander een berg schulden opstapelt?

Cleo T., 30 jaar, Tienen : “Mijn echtgenoot heeft heel wat professionele schulden. Ik heb Legal Village gevraagd wat mijn rechten en plichten zijn tegenover hem.”

Het advies van onze expert

De wetgeving is duidelijk. Iedere echtgenoot ontvangt zijn inkomsten alleen en besteedt ze bij voorrang aan zijn bijdrage in de lasten van het huwelijk en dit naar zijn vermogen. Daarnaast is elke echtgenoot verplicht in de basisbehoeften van de andere echtgenoot te voorzien. Dit noemt men de onderhoudsplicht. Schulden die door een van de echtgenoten worden gemaakt voor het huishouden, zijn gemeenschappelijk, tenzij die schulden die één echtgenoot heeft gemaakt, buitensporig zijn, gelet op de bestaansmiddelen van het gezin. Schulden ontstaan gedurende de professionele activiteit van één echtgenoot zijn echter niet ten laste van de andere echtgenoot als deze professionele schulden niet gemeenschappelijk zijn aangegaan.

Het resultaat

  • De echtgenoot had schulden als zaakvoerder van een bvba gemaakt en niet om aan de huishoudelijke noden te voldoen.
  • Cleo was niet mede-aansprakelijk voor zijn professionele schulden. Haar deel blijft dus gewaarborgd.

De leerpunten

  • Het huwelijkscontract heeft voorrang.
  • Als een van de twee echtgenoten een zelfstandigenstatuut heeft, is het altijd raadzaam om een huwelijkscontract op te laten stellen om de andere echtgenoot te beschermen.

Nuttige documenten

Heb je een andere vraag ? Ontdek onze andere adviezen !