Een duwpartij op de speelplaats, met een kapotte bril of jas tot gevolg. Wie betaalt de schade?

Schoolverzekering

Een school die onvoldoende toezicht heeft gehouden, kan verantwoordelijk worden gesteld. Als de school kan aantonen dat er toezicht was op het moment van de feiten, kan je contact opnemen met de ouders van het betrokken kind. Als niemand verantwoordelijk is, spreek dan de schoolverzekering aan.

Hoewel scholen er alles aan doen om een veilige omgeving te creëren, kan een ongeluk steeds gebeuren. Een ruzietje dat uit de hand loopt, een leerling die zich kwetst tijdens een praktische proef, of gewoon een ongelukkige val op de trap. Kan je hiervoor door de school vergoed worden?

Sam D., 38 jaar, Willebroek : “Mijn dochter van 8 werd op de speelplaats wild tegen de grond geduwd door een leerling uit haar klas. Ze hebben het intussen bijgelegd, maar de bril en de jas van mijn dochter zijn wel kapot. Ik heb aan Legal Village gevraagd bij wie ik hiervoor moet aankloppen: bij de school of bij de ouders?”

Het advies van onze expert

Als je kind op school valt, kan je de school aansprakelijk stellen wegens gebrek aan toezicht. Als de school kan aantonen dat er voldoende toezicht was, dan kan ze dit argument weerleggen. In dat geval kan je je tot de ouders van het kind wenden. Je moet dan bewijzen dat het kind een fout heeft gemaakt.

In sommige gevallen is niemand aansprakelijk, bijvoorbeeld als je kind over zijn eigen voeten struikelt. Je kan dan vaak aangifte doen bij de schoolongevallenverzekering, die tussenkomt in de medische kosten.

Het resultaat

  • Sam sprak de ouders van het kind aan, want hij wist dat er genoeg toezicht was op de speelplaats, waardoor hij de school niet aansprakelijk kon stellen.
  • De ouders hebben de kapotte bril en jas vergoed via hun familiale BA-verzekering.

De leerpunten

  • Bepaal eerst wie aansprakelijk is: de school of de ouders?
  • Is niemand aansprakelijk? Maak dan gebruik van de schoolongevallenverzekering.

Heb je een andere vraag ? Ontdek onze andere adviezen !