Het duolegaat: successierechten verminderden dankzij het goede doel.

analyse de documents

Het duolegaat is een deel van je erfgoed afstaan aan een liefdadigheidsinstelling die dan de sterk verminderde successierechten betaalt, waardoor een andere begunstigde die niet hoeft te betalen. Je testament moet zijn opgesteld ten gunste van minstens 2 begunstigden, waarvan één een erkende organisatie of instelling moet zijn die toestemming heeft gegeven.

Hoe verder de verwantschap van je erfgenamen van je verwijderd is, hoe hoger de successierechten voor hen oplopen. Je kan deze successierechten verminderen dankzij het duolegaat, waarmee je ook een goed doel steunt.

Fabien R., 65 jaar, Namen: “Ik heb geen erfgenamen. Ik wil graag dat mijn vrienden mijn erfenis krijgen, maar ze worden hierop zwaar belast. Legal Village heeft me geïnformeerd over de voordelen van het duolegaat.”

Het advies van onze expert

Het duolegaat is een techniek waarmee je minstens twee begunstigden van je erfenis aanduidt in jouw testament. Hiervan moet één begunstigde een goed doel zijn. Goede doelen betalen sterk verminderde successierechten. Het goede doel zal dan erfgenaam zijn met de voorwaarde dat zij de successierechten van de andere begunstigden zal betalen. De andere begunstigde moet dan geen successierechten betalen waardoor zijn aandeel van de erfenis groter zal zijn.

Het resultaat

  • Fabien had een gesprek met de vzw die hij wilde steunen. Zij accepteerden zijn duolegaat.
  • Fabien heeft zijn testament opgesteld met de vzw en zijn vrienden als begunstigden. Het goede doel betaalt alle successierechten en zijn vrienden ontvangen hierdoor een groter deel van de erfenis.

De leerpunten

  • Duolegaten zijn vooral interessant voor begunstigden die hoge successierechten moeten betalen.
  • Het testament moet opgesteld worden met minstens twee begunstigden. Hiervan moet één begunstigde een erkende organisatie of stichting zijn die haar akkoord heeft gegeven om het duolegaat te ontvangen.
  • Dubbel voordeel: fiscaal voordeel voor de begunstigden (verre familie of geen familieband), financiële steun voor een goed doel.
  • Opgelet: de voorwaarden van een duolegaat verschillen per regio.
  • Contacteer je verzekeringsmakelaar voor meer info over dit onderwerp.

Nuttige documenten

Heb je een andere vraag ? Ontdek onze andere adviezen !