Wat kan je doen als je smartphone werd gestolen?

soldes puis je me faire rembourser en cas de défaut

Meld de diefstal binnen 24u aan de politie en breng je operator op de hoogte zodat hij je SIM-kaart onmiddellijk kan blokkeren. Als je een diefstalverzekering hebt afgesloten, neem dan onmiddellijk contact op met je verzekeraar. Je moet aantonen dat je in het bezit was van de smartphone (aankoopfactuur, foto’s, …).

Diefstallen kunnen helaas overal en altijd gebeuren. Maar wat doe je best het eerst na een diefstal? En hoe kan je bewijzen dat je in bezit was van wat gestolen werd?

Lies R., 24 jaar, Izegem: “Mijn handtas werd gestolen toen ik op café was met een groepje vrienden. Onder meer mijn gloednieuwe smartphone en mijn portefeuille zaten in de handtas. Maar hoe kan ik dit bewijzen? En komt mijn verzekering tussen in de kosten? Ik heb Legal Village gecontacteerd om me te informeren.”

Het advies van onze expert

Bij een diefstal moet je steeds aangifte doen bij de politie. Doe dit binnen de 24 uur, want vaak is dit een voorwaarde bij diefstalverzekeringen.

Controleer of de diefstal nog andere gevolgen kan hebben. Een gestolen sleutel kan toegang geven tot je woning, dus laat je sloten vervangen. Gestolen bankkaarten blokkeer je best zo snel mogelijk. Verwittig ook je gsm-provider, zodat ze je simkaart kunnen blokkeren.

Heb je een diefstalverzekering, breng dan je verzekeraar onmiddellijk op de hoogte. Je zal moeten aantonen dat je in het bezit was van de gestolen goederen, bijvoorbeeld met kopieën van aankoopfacturen, foto’s, herstellingsfacturen, echtheidscertificaten, garantiebewijzen, enzovoort. Afhankelijk van de contractvoorwaarden zullen ze je vergoeden voor de geleden schade.

Het resultaat

  • Lies nam telefonisch contact op met Legal Village die haar uitlegde wat ze eerst en vooral moest doen.
  • Lies deed aangifte bij de politie.
  • Ze had een diefstalverzekering afgesloten. Ze bewees de aankoop van haar smartphone én van haar handtas met aankoopfacturen.
  • De diefstalverzekering betaalde haar een vergoeding uit.
  • Is er nog andere schade die niet vergoed werd, dan zal Legal Village helpen om deze schade terug te vorderen van de dader, als die wordt gevat.

De leerpunten

  • Sta steeds stil bij de mogelijke gevolgen van een diefstal (sleutels, bankkaarten, enzovoort).
  • Zorg dat je bewijzen bijhoudt van dure aankopen.
  • In geval van diefstal, contacteer je verzekeraar, die ervoor zal zorgen dat de verschillende verzekeringen ingrijpen.
  • Je brandverzekering kan de vervanging van de sloten dekken. Je bijstandsverzekering kan je helpen om snel een slotenmaker te vinden, zelfs ’s nachts.
  • Een diefstalverzekering zal je – afhankelijk van de contractvoorwaarden – vergoeden.

Nuttige documenten

Heb je een andere vraag ? Ontdek onze andere adviezen !