Kan je een terugbetaling vragen voor een online aankoop als je je bedenkt?

achat en ligne

Ja, want je hebt een herroepingsrecht van 14 dagen na ontvangst van het artikel. Je moet de verkoper dus op de hoogte stellen en hem het artikel terugsturen. De verkoper moet je jouw aankoop terugbetalen, evenals de leveringskosten (bij een standaard levering). De verzendkosten voor de retourzending blijven voor jouw rekening.

Tegenwoordig kan je alles via internet kopen. Maar soms bedenk je je. Kan je zo’n aankoop annuleren? En betaal je hiervoor een vergoeding?

Laura G., 28 jaar – Anderlecht : “Ik heb online een nieuwe televisie voor het WK Voetbal 2018 gekocht. Helaas, toen ik naar vriendschappelijke voetbalwedstrijden met wat vrienden zou gaan kijken, besefte ik dat dit TV toestel te klein was. We kijken ook liever samen op een openbaar plein met de rest van de Belgische supporters. Ik heb Legal Village gecontacteerd om te vragen of ik dit TV toestel zonder nadelige gevolgen kon terugsturen.”

Het advies van onze expert

De Belgische wetgeving beschermt de consument. Voor artikels die je kocht in Belgische webshops, heb je 14 dagen bedenktijd nadat je een artikel hebt ontvangen. Wil je het artikel terugsturen, dan moet je de verkoper inlichten en het artikel binnen de 14 dagen na de mededeling terugbezorgen. De verkoper moet je het aankoopbedrag terugbetalen, inclusief de aanvankelijke leveringskosten (als je koos voor een standaard levermethode). De verkoper dient je in te lichten dat de kosten om het product terug te sturen ten laste van de consument zijn. Heeft hij dit niet gedaan, dan kan je ook deze verzendkosten terugvorderen. De meeste Europese landen hebben dezelfde regelgeving, met kleine verschillen per land. Als de webshop zich buiten de EU bevindt, geldt de wetgeving van het betreffende land.

Het resultaat

  • Laura informeerde de verkoper per aangetekend schrijven dat ze haar TV toestel wilde terugsturen.
  • Ze verzond het TV toestel binnen 14 dagen nadat ze het toestel ontving, op haar kosten.
  • De verkoper betaalde de aankoopprijs van het TV toestel terug, maar niet van de levering, omdat Laura koos voor expressverzending.

De leerpunten

  • Doe je online aankopen liefst op Belgische sites, zodat de Belgische wetgeving van toepassing is.
  • Lees goed de verkoopvoorwaarden van de site na voordat je iets koopt.
  • In België heb je 14 dagen om je te bedenken.
  • De kosten om je aankoop terug te sturen zijn voor jouw rekening als je koos voor een andere verzendingswijze dan diegene die door de verkoper wordt voorgesteld.
  • De juridische dekking van Legal Village helpt je bij een betwisting met een webshop of online dienstenplatform (autodelen, woningverhuur tussen particulieren…)
  • Contacteer je verzekeringsmakelaar voor meer info.

Heb je een andere vraag ? Ontdek onze andere adviezen !