Wie heeft voorrang bij het ritsen?

circulation dense

Bestuurders die op een wegvallende rijstrook rijden, moeten helemaal tot het einde rijden om in te voegen op de andere rijstrook. Bestuurders op de andere rijstrook moeten steeds één voertuig laten invoegen. Ter herinnering, ritsen geldt niet op plaatsen waar bepaalde verkeersborden staan, maar is verplicht bij een wegvernauwing naar aanleiding van werkzaamheden, een file of een ongeval.

Als twee rijstroken samenkomen, is ritsen verplicht voor alle bestuurders (auto’s, motoren, vrachtwagens). De bestuurder die zich bevindt op de wegvallende rijstrook, moet invoegen op de andere rijstrook. Maar wie heeft voorrang?

Alex W., 65 jaar, Gilly : “Ik reed op een rijstrook waarop even verderop werken bezig waren. Ik wou ritsen maar raakte hierbij een auto die al op de andere rijstrook reed. De bestuurder zei me dat ik geen voorrang had omdat ik een manoeuvre uitvoerde. Ik heb bij Legal Village om advies gevraagd.”

Het advies van onze expert

Of het nu gaat om werkzaamheden, een ongeval of een file op een bepaalde rijstrook, ritsen is altijd verplicht. In deze context wordt het wisselen van rijstrook niet gezien als een manoeuvre. Als je de ritsregel niet respecteert, geldt dat als een inbreuk van eerste graad, waarvoor je een boete van € 55 kan krijgen. Rijd je op een wegvallende rijstrook, dan moet je helemaal tot het einde rijden, waar je op de andere rijstrook invoegt. De bestuurders op de andere rijstrook moeten steeds een voertuig laten invoegen. Dit principe geldt niet op plaatsen waar bepaalde verkeersborden staan, zoals het bord “voorrang verlenen”, of andere wegvernauwingen waar de voorrangsregels van toepassing blijven.

Het resultaat

  • Legal Village heeft de getuige van het ongeval gecontacteerd die zich spontaan bij Alex had gemeld.
  • De andere bestuurder erkende dat hij Alex niet had laten invoegen volgens het ritsprincipe, en dat hij dus in fout was.
  • De verzekering van de andere bestuurder kwam tussen in de kosten.

De leerpunten

  • Ritsen is verplicht. Als je het ritsprincipe niet respecteert, bega je een inbreuk van eerste graad.
  • Het ritsprincipe is niet van toepassing op plaatsen met bepaalde verkeersborden. Als de wegvallende rijstrook niet onderbroken wordt door werkzaamheden, een file of een ongeval, geldt het ritsprincipe niet.
  • Een of meerdere getuigen op de plaats van het ongeval hebben meer waarde dan je passagiers. Probeer dus hun contactgegevens te krijgen.
  • Zorg voor een rechtsbijstandsverzekering die je helpt om je rechten te verdedigen.

Heb je een andere vraag ? Ontdek onze andere adviezen !