Wegens technisch onderhoud van eClaims Legal Village is deze niet ter beschikking. In tussentijd mag je de aangifte via mail doorsturen naar aangifte@legalvillage.be.

Zijn dashcambeelden bruikbaar als bewijsmateriaal bij een ongeval?

accident de voitures

Ja, als de door de dashcam gefilmde beelden verstandig worden gebruikt (naleving van de wet op de privacy, geen verspreiding op sociale netwerken). Maar dit is niet altijd zo: het is steeds de rechter die over de geldigheid van de video oordeelt.

Meer en meer Belgen gebruiken een dashcam om hun autoritten te filmen. Deze onboardcamera’s worden bevestigd aan de voorruit en stellen de bestuurders gerust als zij een ongeval of een geschil met hun verzekeraar hebben. Maar mogen deze videobeelden ook gebruikt worden als bewijsmateriaal volgens de Belgische wetgeving?

Jonas V., 32 jaar, Vilvoorde : “Vorige zomer reed ik op de Brusselse Ring en veroorzaakte een motorrijder krassen op mijn auto. Ik had een dashcam aan boord en heb Legal Village gecontacteerd om te vragen of ik de video als bewijs kon gebruiken.”

Het advies van onze expert

Als de gefilmde beelden van de dashcam verstandig worden gebruikt, kunnen ze mogelijk als bewijsmateriaal gebruikt worden. Maar dit is niet automatisch het geval. De geldigheid van de video hangt af van het oordeel van de rechter, die de waarde ervan zal beoordelen. Deel de beelden bijvoorbeeld niet op sociale media, waardoor de privacywetgeving niet gerespecteerd zou worden.

Het resultaat

  • Jonas had een rechtsbijstandsverzekering afgesloten.
  • Legal Village volgde alle stappen op: van het contacteren van de motorrijder tot het organiseren van een minnelijke onderhandeling tussen de verzekeringsfirma’s.
  • De videobeelden van de dashcam werden aanvaard als bewijsmateriaal.
  • De verzekeraar van de motorrijder heeft Jonas vergoed.

De leerpunten

  • Het is toegelaten om een dashcam in je wagen te installeren.
  • Respecteer de wetgeving over het gebruik van dashcams.
  • Het tonen en/of verspreiden van dashcambeelden kan tot problemen leiden, vooral op vlak van de privacywetgeving.
  • Of een video als bewijsmateriaal wordt aanvaard, hangt van de rechter af.
  • Elke zaak is uniek. Bij een ongeval of geschil, contacteer je verzekeringsmakelaar.

Nuttige documenten

Heb je een andere vraag ? Ontdek onze andere adviezen !