Rijden met de auto van iemand anders: ben je aansprakelijk voor schade?

quelqu'un au volant d'une voiture

Het is de bestuurder die aansprakelijk is voor de schade aan het geleende voertuig. Als je de wagen van een vriend leent, informeer dan eerst of hij/zij een omniumverzekering of een BOB-waarborg heeft. Je bent ook gedekt als je zelf op de BOB-waarborg hebt ingetekend in het kader van je BA-privéleven.

Wie heeft het nog nooit meegemaakt? Tijdens een lange autorit het stuur overnemen, een vriend helpen verhuizen met een geleende bestelwagen, of je opgeven als Bob en iedereen naar huis brengen met de auto van een vriend. Niets dan goede bedoelingen. Maar vaak wordt vergeten dat de bestuurder aansprakelijk is voor de auto waarmee hij rijdt. Bij ongevallen leidt dat vaak tot vervelende situaties.

Sam P., 27 jaar, Leuven : “Een vriend had teveel gedronken. Dus stelde ik voor om hem naar huis te rijden met zijn wagen. Onderweg ben ik tegen een andere wagen gebotst. Ik snap dat mijn vriend kwaad is, maar moet ik echt voor de kosten opdraaien? Ik heb deze vraag aan Legal Village gesteld.”

Het advies van onze expert

Als bestuurder ben je wel degelijk aansprakelijk voor de schade die je toebrengt aan de auto waarmee je rijdt, ook al is iemand anders de eigenaar. Ga na of de auto omnium is verzekerd, en of het verzekeringscontract een “Bob-garantie” heeft. Zowel de eigenaar van de auto als de bestuurder kunnen zo’n “Bob-garantie” hebben. Deze garantie dekt de materiële schade die de BOB-bestuurder veroorzaakt, ook als hij geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is.

Het resultaat

  • Legal Village heeft nagegaan wat de autoverzekering van de vriend precies omvat. De materiële schade aan de auto van zijn vriend die Sam veroorzaakte werd niet gedekt door de omniumverzekering.
  • Legal Village raadde Sam aan om te kijken of zijn eigen familiale BA-verzekering een “Bob-garantie” bevat. Dit was het geval.
  • Legal Village zorgde ervoor dat de BA-verzekering van Sam de kosten aan de wagen vergoedde.

De leerpunten

  • Als je met de auto van iemand anders gaat rijden, vraag dan eerst of de auto omnium verzekerd is.
  • Informeer ook bij je verzekeringsmakelaar of je persoonlijk gedekt wordt door een “Bob-garantie” (via je familiale BA-verzekering of je autoverzekering).
  • Rijd bij voorkeur met je eigen auto.

Heb je een andere vraag ? Ontdek onze andere adviezen !