Waterlek in een gemeenschappelijke ruimte: wie betaalt de schade aan je appartement?

eau qui coule dans un sceau fuite d'eau

Als huurder moet je het schadegeval onmiddellijk melden aan de verhuurder die de verzekering van de mede-eigendom zal kunnen aanspreken. Maar het is voorzichtiger om zelf verzekerd te zijn om meteen vergoed te worden: je verzekeraar zal dan een schadevergoeding eisen aan de mede-eigendom.

Een waterlek, dat kan voorvallen. Maar als je in een appartementsgebouw woont, wil je niet alleen de schade zo snel mogelijk inperken, je moet ook bepalen wie aansprakelijk is.

Francis V., 68 jaar, Geldenaken : “Ik heb waterschade in het appartement dat ik huur. Ik heb aan Legal Village advies gevraagd want het waterlek komt van een gemeenschappelijke ruimte in het gebouw. Mijn meubilair is beschadigd en ik wil een vergoeding.”

Het advies van onze expert

Als huurder moet je onmiddellijk de eigenaar informeren over het schadegeval. De eigenaar zal contact opnemen met de vereniging van mede-eigenaars om het probleem op te lossen en de schade van de huurder te vergoeden. Kijk ook het verzekeringscontract van het gebouw na. Als de vereniging van mede-eigenaars een brandverzekering heeft afgesloten en als er een overeenkomst is dat de eigenaars elkaar niet onderling aansprakelijk kunnen stellen, dekt deze verzekering in principe alle schade aan het gebouw en zijn inhoud, en dit zowel voor de gemeenschappelijke als de privéruimtes.

Het resultaat

  • Legal Village heeft al het nodige gedaan om de rechten van Francis te verdedigen: contact opnemen met de vereniging van mede-eigenaars, de expertise van de schade in het appartement van Francis opvolgen, de procedure van de schadevergoeding voor Francis opvolgen, enzovoort.
  • Legal Village nam alle kosten van de expertise op zich. Mocht het tot een juridische procedure met de eigenaar zijn gekomen, dan had Legal Village ook deze kosten gedekt.

De leerpunten

  • Ben je huurder, zorg dan dat je verzekerd bent. Hierdoor word je onmiddellijk vergoed door je verzekeraar. Het bedrag zal je toelaten de beschadigde goederen te vervangen. Je verzekeraar zal deze kosten terugvorderen van de eigenaar.
  • Als de woning niet verzekerd is door de verhuurder, richt je dan tot hem. Hij kan de verzekering van de mede-eigenaars van het gebouw inschakelen.
  • Een rechtsbijstandsverzekering verdedigt je rechten en omvat de kosten van een expertise en een eventuele procedure.
  • Contacteer je verzekeringsmakelaar voor meer info.

Heb je een andere vraag ? Ontdek onze andere adviezen !