My Free Advice

Mijn woning

Je bent eigenaar of huurder van een woning? Wat kan je doen bij bv. waterschade, schade aan gemeenschappelijke muren, enzovoort.

madame
tempête

Stormschade, wie betaalt dat?

Valerie. L, 40, Durbuy: “Na een storm viel de boom van mijn buurman op mijn veranda, waardoor deze ernstig beschadigd raakte. Mijn brandverzekeraar vergoedde mij na aftrek van een eigen risico van 500 euro voorzien in mijn contract. Ik heb contact opgenomen met mijn buurman om er geld voor terug te krijgen. Zijn burgerlijk aansprakelijkheidsverzekeraar weigert mij echter te vergoeden door een geval van overmacht in te roepen en in het bijzonder de uitzonderlijke sterkte van de wind die dag.”

Bekijk ons advies
2 personnes se serrent la main

Je wil je huurcontract beëindigen. Welke voorwaarden moet je respecteren?

Serge P., 27 jaar, Vilvoorde: “Ik huur een appartement met een contract van lange duur. Ik woon er nu het tweede jaar, maar wil mijn huurcontract opzeggen om te gaan samenwonen met mijn vriendin. De verhuurder zegt dat ik hem nog 2 maanden huur verschuldigd ben na een opzeggingsperiode van 3 maanden. Ik heb aan Legal Village gevraagd om dit na te gaan zodat ik mijn rechten ken.”

Bekijk ons advies
documents plainte

Hoe kan je als verhuurder een conflict met een huurder oplossen?

Nadia J., 46 jaar, Knokke. “Ik ben eigenaar van een appartement. Mijn huurder is uit het appartement vertrokken, maar de schade die hij veroorzaakt heeft, overschrijdt de waarborgsom. Hij beweert dat de schade door een vorige huurder werd veroorzaakt. Ik heb aan Legal Village gevraagd hoe ik toch een vergoeding kan krijgen voor de aangebrachte schade.”

Bekijk ons advies
déménagement

Wat als verhuizers je meubels beschadigen?

Marie C., 33 jaar, Brussel. “Ik schakelde een verhuisfirma in voor mijn verhuis. Dat verliep vlekkeloos. Tot de volgende dag: mijn designstoelen bleken beschadigd. De verhuizers zeggen van niks te weten en de verhuisfirma weigert de schade te vergoeden. Ik heb Legal Village gecontacteerd om me uit deze vervelende situatie te helpen.”

Bekijk ons advies
femme en vacance

Problemen met online gehuurde vakantiewoning: wat nu?

Pieter, 38 ans, Ostende : « Avec 3 amis, nous voulions aller encourager les Belges en France au Tour de France. Nous avions réservé via Airbnb un bel appartement avec deux chambres à coucher. Mais en arrivant sur place, quelle déconvenue : l’appartement était délabré et n’avait qu’un lit !

Bekijk ons advies