Problemen met online gehuurde vakantiewoning: wat nu?

femme en vacance

Pieter, 38 jaar, Oostende : “Samen met drie vrienden wouden we de Belgen gaan aanmoedigen in Frankrijk tijdens de Tour de France. Via AirBnB huurden we een mooi appartement met twee slaapkamers. Maar toen we toekwamen, ontdekten we tot onze ontzetting dat het appartement erg bouwvallig was, en bovendien maar één bed telde. Wat kan ik nu doen?”

Het advies van onze expert

AirBnB is een online marktplaats. Het bedrijf brengt enkel de huurders en verhuurders samen, en krijgt voor deze dienst een vergoeding van de verhuurder wanneer iemand effectief iets huurt. Als een huurwoning gebrekkig is of niet overeenstemt met de aanbieding, moet je dus eerst de verhuurder aanspreken en niet de online marktplaats.

Slaag je er niet in tot een akkoord te komen met de eigenaar? Dan kan AirBnB wel tussenkomen. Het bedrijf heeft namelijk een Restitutiebeleid voor Gasten. Om hier gebruik van te kunnen maken, moet je wel binnen de 24 uur na het inchecken of na de ontdekking van het probleem dit aankaarten bij AirBnB. Als zij akkoord gaan met je klacht, kunnen ze je een andere huurwoning voorstellen of je geheel of gedeeltelijk terugbetalen.

Het resultaat

  • Pieter heeft eerst contact opgenomen met de eigenaar. Die weigerde een aanvaardbare oplossing aan te bieden.
  • Pieter heeft daarna AirBnB gecontacteerd om hen te wijzen op hun restitutiebeleid.
  • AirBnB kon een alternatieve accommodatie voorstellen die wel voldeed aan hun verwachtingen.
  • Zo konden Pieter en zijn vrienden eindelijk zorgeloos genieten van de koers.

De leerpunten

  • Bij problemen met een vakantiewoning blijft de eigenaar/verhuurder aansprakelijk.
  • AirBnB kan tussenkomst verlenen via hun restitutiebeleid als de eigenaar de zaak niet oplost. Je moet dan wel binnen de 24 uur reageren.
  • Enkele tips om oplichting te voorkomen
  • Meer info over het Restitutiebeleid van AirBnB.

Heb je een andere vraag ? Ontdek onze andere adviezen !